SSHY:n skanneri on taas Kuopiossa

31.08.2016

SSHY:n skanneri on nyt Kuopiossa

SSHY:n toiminnanjohtaja Kari-Matti Piilahti toi skannerin ja tietokoneen Kuopion kirjastoon keskiviikkona 31.8.2016. Skanneri ja tietokone ovat aivan uusia. Ohjeet ovat tietokoneen laukussa, jota säilytetään sukututkimushuoneen komerossa.

Ryhtyessäsi kuvaamaan kirkonkirjoja varaa haluamasi kirja, merkitsemällä se kirjastossa olevaan excel-taulukkoon ja lähettämällä varaus myös sähköpostilla SSHY:lle osoittella info@sukuhistoria.fi. Näin siksi, jotta ei tulisi tuplatyötä. Skannausvuoro on hyvä varata myös kirjaston lehtisalin virkailijalta.

Tee tarvittava kansio tietokoneelle, jonne tallennat kuvaamasi materiaalin. Sen voi myöhemmin kopioida ulkoiselle muistille siirrettäväksi SSHY:n sivustoille. Timo ja Kaija Heiskanen ovat luvanneet huolehtia siirroista myös tällä kertaa, mutta he toivovat siirtoja pienemmissä pätkissä. Kirjastossa on lista, johon merkitään, milloin kuvat ovat valmiit siirrettäväksi. Ensimmäinen kuvaerä 385 kuvaa on siirretty ja se kesti kaksi tuntia!

Ennen siirtoa pitäisi olla valmiina myös luettelotieto kuvatuista sivuista tai ainakin lähtötiedot: Seurakunta, Kirjatyyppi, vuodet, kuvamäärä, Kuvaajan tunnus. Luettelopohjat löytyvät SSHY:n sivuilta.

Nyt Auditoimaan

Syntyneitä, kuolleita ja vihittyjä on nyt syötetty tälle uudelle tallennusalustalle jo yli vuoden. Nyt on aika alkaa auditoida tehtyä työtä. Sami Lehtonen on tehnyt ohjelman myös auditointia varten ja kun sen kaikki toiminnot on saatu valmiiksi (mihin ei enää mene kauan), niin auditoijat pääsevät tallennettujen sivujen kimppuun. Tavoite on silmämääräisesti auditoida sivujen sisältö ja laatu, etenkin että tiedot ovat oikeissa kentissä. Auditointi tehdään sivun alalaidassa ruksaamalla, josta sivu sitten siirtyy seuraavaan vaiheeseen.

Pyydän nyt kaikkia auditointityöhön halukkaita ilmoittautumaan! Lähetä minulle viesti tai ilmoittaudu tämän julkaisun kommenttikentässä. Teen ryhmän kaikista auditoijista ja olen kaikkiin yhteydessä työn edetessä. Tervetuloa mukaan :)

Päivi Mecklin Facebookissa (paivi.mecklin@gmail.com)

Suomen Sukututkimusseura julkisti 13.1.2015 uuden tallennustyökalun HisKi-tallennuksia varten. Työkalu on kaikkien halukkaiden käytettävissä. Se löytyy osoitteesta:

www.genealogia.fi/hiskitallennus

Kun sivulle menee ensimmäisen kerran, sieltä löytyy tallennusohjeet. Ne kannattaa lukea ja ehkä tulostaakin omaksi ohjeekseen. Sivulta pääsee seurakuntien luetteloon, josta voi valita haluamansa seurakunnan ja syntyneiden, kuolleitten tai vihittyjen luettelon, jota haluaa tallentaa.

Tallennuksille tarvitaan myös tarkastajia eli auditoijia. Auditoijaksi voi ilmoittautua Sami Lehtoselle osoitteella sami.lehtonen@genealogia.fi tai sami.lehtonen@welho.com. Tallennukset tulee auditoida ennen, kuin ne tulevat Hiski-tietokantaan.

24.08.2018Kulttuurihistorian perusopinnot
31.08.2016SSHY:n skanneri on taas Kuopiossa